Заходи з нагоди Міжнародного дня Дунаю, Дня Пруту та Сірету!

Дунай💧🌊 – неймовірна, велична, чарівна водна артерія, яка є другою за довжиною і площею басейну річкою Європи. Її довжина складає близько 2961 км. Дунай:
– перетинає 10 країн і має для них надважливе економічне та екологічне значення;
– єдина у світі річка, на якій розташовані одразу чотири столиці – Белґрад, Будапешт, Братислава та Відень;
– назва річки у перекладі з кельтської мови означає «швидка».
Дунай є сильно забрудненою рікою. Ця проблема загрожує неповторній флорі та фауні, а також мешканцям, котрі користуються усіма її багатствами. Саме це стало фундаментальними причинами для започаткування Міжнародного дня Дунаю. Традиційно на відзначення свята українці влаштовують акції з прибирання мальовничого гирла Дунаю та берегів інших річок, які впадають в нього. Проводять еко-просвітницькі заходи.
Так, 30 червня 2023 року, у мальовничому м. Вижниця Чернівецької області, фахівці Державного агентства водних ресурсів України, Басейнового управління водних ресурсів річок Прут та Сірет, Дністровського БУВР, БУВР Причорномор’я та Нижнього Дунаю, БУВР Тиси та представників проєкт ЄС «EU4Environment – Водні ресурси та екологічні дані» провели акцію «Дунайська солідарність», де обговорили проблеми р. Дунай та його приток та відбулася демонстрація відео і фотозвернень Дунайських країн зі словами солідарності Україні.
Наступним заходом був благодійний аукціон та ярмарок «Дорогоцінний пластик за донат на ЗСУ» з унікальними виробами з переробленого пластику – турботливо зібраного небайдужими українцями і переробленого найкращими майстрами своєї справи. Учасники заходу мали можливість дізнатися, як у нас в Україні втілюють в життя ідею «дорогоцінного пластику», який шлях проходить кришечка від вашого напою до витвору мистецтва, як це рятує наші річки та переконайтеся, що пластик – не сміття, а цінний ресурс!
На аукціоні були представлені вироби від «Закарпатської майстерні Пластикожуя» та майстерні Дорогоцінний пластик. Precious plastic Ukraine – персонально від власників. Отримали цікаву інформацію про те, як особисто можемо підтримати ініціативу зі зменшення пластику в наших річках та подарувати йому друге життя.
В рамках аукціону кожен бажаючий мав змогу «поборотися» своїми донатами за виріб, який найбільше сподобався. Після завершення аукціону придбати вироби від майстерень можна було на благодійному ярмарку.
На аукціоні зібрано 30 000 грн. Усі зібрані кошти передані на потреби Вижницького батальйону сил ТРО, який наразі виборює нашу перемогу на фронті.
Під час аукціону відбулося нагородження переможців фотоконкурсу «Річки Буковини очима дітей». Пишаємося тим що у нас підростає свідоме молоде покоління із прекрасним майбутнім.
Після завершення аукціону всі присутні водогосподарники разом з дітьми та молоддю прибрали берег річки Черемош. Дивовижна краса нашої природи заслуговує бути доглянутою та чистою.
Хочемо висловити подяку Вижницькій територіальній громаді та місцевій владі за допомогу та надану можливість провести наші заходи з нагоди дня Дунаю та його приток в мальовничому куточку Буковини!
Віримо, що війна скінчиться нашою перемогою, і разом зможемо відбудувати світле майбутнє України та світу!