Правила безпечної поведінки на водоймах взимку

Зима – чудова пора відпочинку, скільки радощів вона приносить! Катання на ковзанах, лижах, риболовля на льоду! Тому усі ми із задоволенням зустрічаємо цю пору року, іноді забуваючи про те, що крижана водойма є не тільки найбільшою спокусою, але й найбільшою небезпекою!
Щоб ні з ким не трапилося лиха, потрібно обережно поводитись на льоду. Найбільш небезпечна крига – перша та остання, адже така крига ще надзвичайно тонка, неміцна і не витримує маси навіть маленької дитини.
Тож нагадуємо основні правила поведінки на водоймах взимку:
🔹 Ніколи не перевіряйте товщину льоду ударами ніг!
🔹 Перш ніж ступити на лід водоймища, дізнайтеся про товщину льодового покриву за допомогою довгої загостреної палиці (плішні) чи іншого подібного предмета.
🔹 Лід блакитного кольору – найміцніший, а білого – значно слабший.
🔹 Для однієї людини безпечним вважається лід синюватого або зеленуватого відтінку, товщиною більшою за 7 см. Для групи людей безпечним є лід товщиною не менше, ніж 15 см.
🔹 При пересуванні декількох людей по льоду треба йти один за одним на відстані.
🔹 При масовому катанні на ковзанах лід має бути товщиною не менше, ніж 25 см.
🔹 Під час руху по льоду слідкуйте за його поверхнею, обходьте небезпечні місця та ділянки з кущами і травою. Особливу обережність проявляйте у місцях зі швидкою течією, джерелами, струмками та теплими стічними водами підприємств. Якщо лід недостатньо міцний, негайно зупиніться і повертайтеся назад тим же шляхом, роблячи перші кроки без відриву від його поверхні.
У випадку, якщо ви все ж провалилися під лід:
🔹 Не піддавайтеся паніці, утримуйтеся на плаву, уникаючи занурення з головою;
🔹 Кличте на допомогу;
🔹 Намагайтеся вилізти на лід, широко розкинувши руки, наповзаючи на його край грудьми і почергово витягуючи на поверхню ноги;
🔹 Намагайтеся якомога ефективніше використати своє тіло, збільшуючи ним опорну площу;
🔹 Вибравшись на лід, перекотіться і відповзіть в той бік, звідки ви прийшли, де міцність льоду вже відома.
Далі необхідно переодягнутися. Якщо сухого одягу під руками не виявилось, треба викрутити мокрий і знову одягнути його. Щоб зігрітися, виконуйте будь-які фізичні вправи. Можна розтертися сухою вовняною тканиною, потім необхідно сховатися в захищеному від вітру місці, добре укутатися, по можливості випити чогось гарячого.
Пам’ятайте, що дотримання цих основних заходів безпеки та порад дозволить вам уникнути трагедії. Будьте обережними, не ризикуйте своїм життям!