Засідання басейної ради Пруту та Сірету

19 жовтня 2023 року відбулося чергове засідання басейнової ради Пруту та Сірету під головуванням Мирослава Заячука – Голови басейнової ради Пруту та Сірету, декана географічного факультету, доктора географічних наук Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.       

В ході зустрічі заступник начальника БУВР Пруту та Сірету Григорій Кікерчук проінформував про розробку Розділу 8 Плану управління річковим суббасейном річок Прут та Сірет «Повний перелік програм (планів) для району річкового басейну чи суббасейну, їх зміст та проблеми, які передбачено розв’язати». Програма включає заходи, що спрямовані на зменшення забруднення органічними, біогенним та небезпечними речовинами; покращення/відновлення гідрологічного режиму; зменшення забруднення і виснаженню підземних вод та вирішення проблем, пов’язаних із неконтрольованим водокористуванням та інші. Розподіл заходів за рівнем їх ефективності: 2 заходи – з високим рівнем ефективності, 144 заходи – з середнім рівнем ефективності, 13 заходів – з низьким рівнем ефективності, 2 заходи – з дуже низьким рівнем ефективності. Загальна вартість всіх запропонованих заходів на період 2025-2030 роки складає 6701,15 млн. грн. Найбільш вартісними є заходи з реконструкції/модернізації КОС та КМ. 

      Щодо дослідження стану масивів поверхневих вод суббасейнів Пруту та Сірету шляхом виконання діагностичного та гідроморфологічного моніторингу доповідали Ніна Щорчук, начальник басейнової лабораторії моніторингу вод та грунтів БУВР Пруту та Сірету і Микола Настюк, завідувач сектору гідрологічних спостережень Чернівецького обласного центру з гідрометеорології.

      Заслухано інформацію Віталія Стратія – заступника директора Національного природного парку «Вижницький» і Руслана Кравчинського – кандидата географічних наук, провідного наукового співробітника Карпатського національного парку, про інвентаризацію водних об’єктів у межах національних  природних парків, які знаходяться в суббасейнах Пруту та Сірету.

         Юрій Ющенко, доктор географічних наук, професор кафедри географії України та регіоналістики Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, ознайомив про принципи планування сталого, якісного розвитку ландшафтів русла і заплав річки Черемош у межах Чернівецької області.    

        Щодо впливу водокористування на екологічний стан масивів поверхневих вод в суббасейнах Пруту та Сірету виступала начальник відділу ведення водного кадастру та моніторингу вод БУВР Пруту та Сірету Людмила Чопюк.

       Разом з тим, Мирослав Заячук прозвітував про роботу басейнової ради впродовж 5 років, відзначив  активну роботу ради та на завершення додав, що згідно з п. 4.12 Положення про Басейнову раду Пруту та Сірету, затвердженого наказом Держводагентства від 18 грудня 2018 р №947, строк дії повноважень членів ради становить 5 років. Відповідно це було останнє засідання ради у чинному складі.

Наприкінці зустрічі в.о. начальника управління Олександр Рошко подякував Мирославу Заячуку за плідну роботу басейнової ради, віддану працю на посаді Голови басейнової Ради Пруту та Сірету, свідому та активну екологічну позицію для вирішення питань для збереження водних ресурсів.

Працюємо разом для збереження та розвитку нашої країни!