Засідання Басейнової ради Пруту та Сірету

29 червня 2023 року відбулося чергове засідання Басейнової ради Пруту та Сірету. Мирослав Заячук – голова Басейнової ради Пруту та Сірету, декан географічного факультету, доктор географічних наук Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича привітав учасників засідання з Днем Пруту та Сірету, що відзначається в рамках міжнародного Дня Дунаю. Також проінформував про звернення Українського географічного товариства у зв’язку з руйнацією Каховської ГЕС та засідання Міжвідомчого наглядового комітету Національного політичного діалогу з інтегрованого управління водними ресурсами в Україні. Під час заходу Мирославом Заячуком було прозвітовано про роботу Басейнової ради Пруту та Сірету за 2022 рік.
Начальник відділу ведення водного кадастру та моніторингу вод Людмила Чопюк розповіла щодо антропогенного навантаження на водні ресурси басейнів річок Прут та Сірет і запропонованих шляхів вирішення проблеми забруднення річок у Програмі заходів ПУРБ. Варто зазначити, що стратегічною ціллю ПУРБ є досягнення або підтримання «доброго» екологічного стану масивів поверхневих вод. За антропогенним навантаженням в суббасейні Пруту визначено 246 масивів поверхневих вод, в суббасейні Сірету – 52. Визначено, що пріоритетним завданням першого циклу ПУРБ є реконструкція та будівництво очисних споруд.
Про розробку Розділу 8 Плану управління річковим суббасейном річок Прут та Сірет, що включає повний перелік програм (планів), їх зміст та проблеми, які передбачено розв’язати для учасників Басейнової ради доповів заступник начальника БУВР Пруту та Сірету Григорій Кікерчук. Та зауважив, що з метою підготовки програми заходів залучалися територіальні громади, які надавали свої пропозиції. За результатами роботи підготовлений проєкт Програми заходів. Опрацьовано 156 заходів, а саме 145 заходів – для зменшення забруднення масивів поверхневих вод органічними, біогенними та небезпечними речовинами, 11 – для зменшення гідромрфологічних змін.
Світлана Кравецька – перший заступник начальника Головного управління Держгеокадастру у Чернівецькій області, проінформувала про стан виготовлення проєктів прибережних захисних смуг та винесення їх в натуру. Основними законодавчими актами, які регулюють правові відносини у галузі водного господарства є Водний кодекс України та Земельний кодекс України. Розмір та межі ПЗС встановлюються за проєктами землеустрою, а в межах населених пунктів – з урахуванням містобудівної документації.
Керівник Яремчанської міської екологічної громадської організації «МАМА-86-Яремче» Марта Корчемлюк представила інформацію про необхідність збереження та стале використання водно-болотних угідь «Витоки ріки Прут» та «Витоки ріки Погорілець», що знаходяться в межах Карпатського національного природного парку.
Додатково Мирослав Заячук ознайомив присутніх з соціально-економічним розвитком на територіях суббасейнів Пруту та Сірету, зосередивши увагу на суббасейні Сірету, територія якого виділена в межах вододілу і не співпадає з межами одиниць адміністративно-територіального устрою. Проведена оцінка спроможності 13 територіальних громад суббасейну р.Сірет.
На завершення відбулася дискусія та обговорення планів щодо злагодженої роботи задля розвитку водогосподарської галузі.