Ситуація щодо проходження паводку!

Сильні зливові дощі, які спостерігалися з 16 по 19 червня 2023 на території регіону, спричинили формування багато-пікового дощового паводку в басейнах річок Прут, Сірет та Дністер. Проходження максимального рівня води спостерігалися:
– на р. Дністер у створі гідрологічного поста Заліщики висотою 177 см над перед паводковими значеннями;
– 19 червня на р. Прут у створі гідрологічного поста м. Чернівці висотою 215 см;
– на р. Сірет підйоми рівнів були незначними і не перевищували 0,5 м.
Були проведені комісійні обстеження гідротехнічних споруд, за участю представників місцевих органів влади, ДСНС, органів місцевого самоврядування та фахівців БУВР Пруту та Сірету. За результатами обстежень складено відповідні акти, в яких зафіксовано пошкодження та визначено першочергові заходи з метою ліквідації наслідків проходження паводку. Найбільшого руйнування зазнали 10 гідротехнічних споруд на території Вижницького району загальною протяжністю 2,2 км. Також пошкоджено правий корінний берег р.Черемош в м.Вашківці (кут «Долішній»), район гирла р.Глибочок – для захисту житлової зони та присадибних ділянок мешканців міста необхідно побудувати захисну дамбу протяжністю 1,2 км.
Одночасно спостерігалося затоплення паводковими водами ділянки ґрунтової автодороги в с.Петраші Вижницького району, в селі Глиниця Чернівецького району підтоплено тимчасову переправу через річку Прут.
Інформуємо, що 27.06.2023 р. на р.Прут в м.Чернівці фахівцями Басейнової лабораторії моніторингу вод та ґрунтів БУВР Пруту та Сірету було відібрано пробу води на дослідження фізико-хімічних показників її якості.
За результатами проведених вимірювань встановлено, що у воді:
– розчинений кисень становить 8,32 мгО2/дм3;
– відсоток насиченості кисню – 98,2%;
– водневий показник – 7,69;
– вміст солей – 319 мг/дм3.
По біогенних показниках забруднення амоній-іони становлять 0,24 мг/дм3/ та нітрит-іони – 0,030 мг/дм3.
В досліджуваній пробі води показники знаходяться в межах гранично допустимих концентрацій, встановлених відповідно до Гігієнічних нормативів якості води водних об’єктів для задоволення питних, господарсько-побутових та інших потреб населення.